EN

Teambuilding tips på övningar

Therese Wallin
17 december 2018

Ett pussel med en bit som inte sitter ihop

Vi vet ju alla att det är viktigt med bra samarbete och gott klimat i en arbetsgrupp. Därför är idén med teambuilding så bra. Att lägga tid och energi (och pengar) på att få en arbetsgrupp att lära känna varandra bättre och bli tryggare med varandra är en investering man definitivt kommer ha igen senare.

Men… det man vanligtvis gör som sk teambulding-övningar har ofta inte den effekt man önskar. Att delas in i lag och tävla mot varandra i att lösa mordgåtor på en Herrgård, gå på glödande kol eller få i uppgift att ta sig över ett hinder med hjälp av gamla läskbackar kan såklart vara roligt men det gör inte att gruppen vet mer om vad som verkligen är viktigt i varandras liv eller sammansvetsas som team.

Och är klimatet ogynnsamt, t ex avvaktande och artigt, skitsnackigt, försiktigt eller med ”vi och dom-dynamik” så kan den typen av teambuldingövningar ge helt motsatt effekt mot vad syftet är. Att göra något glättigt ”ovanpå” ett klimat som inte fungerar kommer kännas som att spela teater och som att det är lite på låtsas.

Vår varma rekommendation är att istället hitta olika former för att prata med varandra på riktigt. Det krävs inte så mycket mer än att man bestämmer sig för att göra det. Det kan du och ditt team också göra.

Här kommer våra tips på teambuilding-övningar:

1. ”Runda”

När ni har konferens eller månadsmöte, ägna den första halvtimmen eller timmen till att göra en runda där var och en får berätta om sitt personliga nuläge. Det kan vara att man berättar om ett privat dilemma som tar mycket energi eller ett lyckat uppdrag man är stolt över eller ett misslyckat uppdrag man har det jobbigt med. Frågan man ställer till alla kan vara ”Hur är det för dig att vara här idag?” eller ”Vad snurrar i ditt huvud just nu?”. När alla fått säga något kommer det dels vara lättare att fokusera på det ni ska prata om på mötet eftersom man fått rensa tankarna och dels kommer ni att lära känna varandra bättre och veta vad som pågår i varandras liv.

2. Att prata om annat än jobb

Vi har tagit fram en kortlek med frågor som inspirerar till annat än ytlig konversation. Det är kort som ger möjlighet att berätta hur det är eller har varit… och att få göra det utan att bli avbruten. Det är samtidigt kort som får andra att lyssna, att förstå vem man är och har varit och att lära känna dig på nytt. Kortleken heter Tuffkort och finns att beställa här. Korten kan ni använda på julmiddagen för att få fart på samtalen eller på konferensen som en icebreaker-övning. Man kan t ex dela in sig i mindre grupper och låta alla dra ett kort och svara på frågan inför de andra i den mindre gruppen.

3. Att rensa ut ”älghuvuden”  

Anlita Tuff för att leda er teambuilding eller grupputveckling? Kontakta oss!

Ett tips är att anlita en av våra erfarna coacher för att leda teambuilding-övningen med er grupp. Vi är experter på att skapa ett tryggt klimat som gör att alla vågar delta. Insatsen skräddarsys efter gruppens behov. Vanliga resultat brukar vara:

  • större trygghet och öppenhet

  • att man vet var man har varandra och vågar ge varandra rak och ärlig feedback när det behövs

  • att man inte blir rädd och duckar när små eller stora konflikter dyker upp eftersom man lagt en grund av förtroende och respekt och har konfliktverktyg redo

Vill du veta mer om samarbete, klimat och kultur?

Hör av er till oss på [email protected] eller tel. 08- 446 16 20!

Har ni problem med konflikter och ett infekterat klimat? Här finns mer info om Tuff Samarbetscoaching.

Läs mer om vårt program Tuff Ledarskapsträning Steg 2.

Stefanie To Do

add link to Tuff kort beställning page