Tuff Self-management – Självstyrande Team

Hur Tuff ledarskapsträning har påverkat ledarskapet på självstyrda IT-bolaget Beetroot

”Vi hade aldrig klarat det ökade trycket på vår verksamhet under pandemin utan att ha kommit så långt med självorganisering och självledarskap. Tuffs insatser var avgörande för att åstadkomma den förändringen.” Anna Elgh, Svenska Retursystem

Från traditionell hierarki till självstyrande team och organisationer?

Självledarskap, agilt arbetssätt, self-management, tillitsbaserat ledarskap, Teal, självstyrande team – det finns många benämningar på det som händer nu. Utvecklingen går framåt med stormsteg och fler och fler organisationer blir intresserade av att förändra sig och bli mindre hierarkiska. 

Stora förändringar pågår just nu när det gäller hur våra arbetsplatser fungerar. Självledarskap, agilt arbetssätt, self-management, tillitsbaserat ledarskap, Teal, självstyrande team (eller autonoma team) – det finns många benämningar på det som händer. Utvecklingen går framåt med stormsteg, samtidigt som fler och fler organisationer blir intresserade av att förändra sig och bli mindre hierarkiska.

Tuff Ledarskapsträning har mer än tjugo års erfarenhet av medarbetarstyrd verksamhet och självstyrande team. Under tiden har vi ställt om en rad verksamheter till olika grader av självstyre.

Vanliga resultat av den processen är att tiden från ord till handling förkortas, förändringar initieras och drivs som genom ett trolleri och sjukfrånvaron går ner. När det sker får cheferna äntligen tid för strategiarbete och affärsutveckling. Slutligen blir gamla surdegar omhändertagna och folk står på kö för att få jobba på företaget.

Resan dit är mödosam men resultatet gör den värd varenda svettdroppe.

”Sedan vi började delta i tuff-utbildningarna är det något som alltid är närvarande i vårt arbetsliv. Det är förmodligen det mest värdefulla stödet till de mjuka delarna av att vara och utveckla en självstyrande organisation”Gustav Henman, Beetroot

Vill du veta mer om självstyrande team och organisationer eller Tuff self-management?

Med tanke på att självorganiserande team är något relativt nytt är det många som ännu inte är helt familjära med konceptet. Därför finns vi här för att svara på alla dina frågor och funderingar.

Undrar du över hur konceptet fungerar? Funderar du över hur din organisation ska lyckas med att arbeta mindre hierarkiskt? Eller har du några andra frågor till oss? Kontakta oss på tel. 08-446 16 20 eller mejla info@tuffledarskapstraning.se så hjälper vi dig.

Anmäl dig till HR-mässa

Är du nyfiken kan du som en första orientering delta i vår kostnadsfria digitala HR-mässa. Den handlar om hur du får medarbetare att bli mer engagerade, ansvariga och självgående och hur du skiftar ett energidränerande samarbetsklimat på kort tid. Du kan läsa mer och anmäla dig här:

Anmäl dig till HR-mässa

Leadermorphosis ep. 55: Frederic Laloux with an invitation to reclaim integrity and aliveness

Nyfiken på mer? Här hittar du massor av inspiration!

Ny bok om självstyrande team! – Moose Heads On The Table

Hur ser ledarskap ut i ett företag utan chefer? Hur utvecklar man en kultur som tillåter självstyrande organisationer att växa och frodas? Vilka förändringar i tänkesätt och relationer krävs? I boken Moose Heads on the Table: Stories about self-managing organisations from Sweden, delar författarna Karin Tenelius och Lisa Gill med sig av berättelser och insikter ifrån nästan tjugo år av att coacha grupper och organisationer i självstyre.

 

3 vanliga fallgropar med Teal

Lyssna på Karin Tenelius som gästar Tealpodden

Case

Case: The need for new leadership and cultural change – Schuberg Philis, Amsterdam

Bloggar

Tillitsbaserad ledning i praktiken

Tillitsbaserad leding

Äntligen händer det därute

Självstyrande team – tre tips om podcasts

Tänka tillsammans

Dans och self-management

Medarbetarstyre och ekonomi

Framtidens organisationer är redan här

Tyst migration

Förankra vs besluta ihop

Purpose In Practice: How A Swedish IT Company Is Transforming Ukraine

Podcastavsnitt

Om det chefslösa arbetslivet – podden Framtidsstudion, Kairos Future

3 vanliga fallgropar med Teal – lyssna på Karin Tenelius som gästar Tealpodden

Anna Elgh, vd Svenska Retursystem intervjuas i Tealpodden om en mycket lyckad kulturförändring där trustindex ökade med 20% på två år.

Leadermorphosis: Interview with Frederic Laloux on why many people make the mistake of introducing teal or self-management as a concept in their organisation, rather than the yearning behind it.

Scrum Master Toolbox Podcast: Karin Tenelius, Self-management in practice for Scrum teams and entire organizations

Transformationspodden: Ledarskap i innovation

Leadermorphosis: Karin Tenelius from Tuff Leadership Training on giving away the authority

Kropp & Själ 10 mars 2015: ”Jag har svårt för auktoriteter”

Videor

Klimatsmarta team: Från tomma ritualer till agil självstyrning med Joakim Manding Holm, Adaptiv och Therese Wallin, Tuff ledarskapstraning

Raoul Wallenberg Academy, intervju med Karin Tenelius om ett nytt ledarskap

Fishbowl-paneldiskussion med 7 författare som skrivit böcker om selfmanagement, faciliterat av Mark Eddleston (1 timme)

Almedalen: Tillitsfull styrning och ledning men hur överbryggas gapet mellan teori och praktik?

Elisabethgården – införande av medarbetarstyrning

Karin Tenelius intervju i TV8 om vändning på Excosoft

Agila Sverige: Användbara lärdomar från 20 år av medarbetarstyrning – Karin Tenelius

Paneldiskussion Agile People med bl a Jos de Blok

Boken Mooseheads on the table – läs mer och köp här

  • “Vi skulle aldrig kunna ha den tillväxttakten vi haft med en traditionell, hierarkisk struktur. Vi har inga chefer. Tuff hjälper oss med mer klarspråk i kulturen.  ”
    — Andreas Flodström, grundare Beetroot