Byt ut värderingsarbetet! | Tuff Ledarskapsträning

Mette Herlitz Mette Herlitz 3 januari, 2023

Ingen har någonsin lugnat ner sig av att någon säger ”lugna ner dig!”. Ändå ropar jag det till mina barn dagligen. Jag säger också ”sluta skrika!”, ”kom igen nu!” och ”lägg av!”. Det ger absolut noll effekt. Inte en enda gång har det lett till att de har lugnat ner sig, slutat skrika eller lagt av.

Och jag tror att detsamma gäller vuxna människor. Ingen blir mer motiverad av att någon säger ”tänk positivt!”, inga konflikter blir lösta av att det står ”Vi har högt i tak och ett tryggt samarbetsklimat.” i företagets värderingar. Ändå fortsätter vi försöka förändra människors beteenden och förbättra arbetsklimat genom att ”säga åt” och informera. Jag vet inte hur många gånger jag blivit kontaktad av företag som vill att vi på Tuff ser till att få företagets värderingar att leva genom att prata och informera om dom. Och varje gång säger vi att vi inte tror på den metoden. Det är inte brist på kunskap om värderingarna som gör att de inte lever. Det är heller inte brist på vilja. ALLA människor vill ha ett öppet, tryggt klimat och respektfull kommunikation. Ingen vill ha skitsnackskultur, vi-och-dom-dynamik eller infekterat samarbetsklimat. Så att berätta om värderingarna är inte det som behövs. Det ger noll effekt.

Så hur kan man göra för att förbättra klimat och skifta kultur? Vad är alternativet till värderingsarbete?

När det gäller mina tre små barn är det några saker som kan fungera när de har sina många och långa utbrott. Det ena är när jag lyckas vara lugn och ”stå ut” med barnens stormiga känslor så de får tömma ut sig tills de känner sig klara. Det andra är när jag lyckas lyssna riktigt empatiskt. Låtsasempatiskt och mekaniskt funkar inte alls, det snappar dom tyvärr upp direkt. Det tredje är när jag kan avleda med något sjukt spännande.

Trots att jag vet det här står jag, som sagt, dagligen och ropar ”lugna ner dig!” och ”sluta skrika!”. Det är svårt och jobbigt att vara med människor som är arga, besvikna, frustrerade, kritiska, gnälliga m.m. Vi vill alla få bort känslorna så snabbt som möjligt. Att argumentera, peppa och säga åt är något vi gör helt automatiskt.

Det vi på Tuff gör när vi stöttar grupper att skifta klimat och kultur är att gå helt emot den automatiken och INTE försöka ta bort känslorna och INTE säga åt människor hur de ska tänka och känna. Det vi gör istället är att:

  1. Låta känslor, stök och bök och dålig stämning få finnas och vädras ut. Lägga det som skaver på bordet och prata om det. Reda ut i konflikter. Ställa frågor som ”Vad är det som gör att ni inte har det klimat ni vill ha?” och ”Vad är det som står i vägen för att värderingarna lever?”. (Det handlar inte om att lyssna på gnäll och ältande i en evighet utan att lyssna aktivt en stund utan att försöka ta bort det människor känner.)
  2. Lyssna empatiskt och på djupet. Lyssna efter vad det egentligen handlar om ”under ytan”. Det är nästan aldrig sakfrågan som är det riktiga problemet utan det som ligger under – tolkningar, behov, rädslor, dynamik, förhållningssätt osv.
  3. När människor känner sig hörda på riktigt kan de börja vara konstruktiva. Då handlar det om att inte säga åt och informera utan lägga ansvaret hos individen eller gruppen att hitta sitt sätt att ta sig vidare. Ställa frågor i stil med ”Vad behöver du nu för att…?”, ”Hur kan ni komma vidare?”, ”Vilka överenskommelser behövs för att få det klimat ni vill ha?”.

Tips: Lyssna på när jag och Tuffs grundare Karin Tenelius pratar om hur man får en kulturförflyttning att verkligen lyckas i det kostnadsfria, beställningsbara webbinariet ”Kulturförflyttning – trampa inte fel!”. Mer info här.

Foto: Ulrica Herlitz

Hör gärna av dig om du vill bolla era utmaningar när det gäller samarbete, kultur och värderingar. Maila mig på  mette@tuffledarskapstran ing.se eller ring 08-446 16 20.

Dela detta: