Ett älghuvud på julbordet | Tuff Ledarskapsträning

Therese Wallin Therese Wallin 19 december, 2019

Kramptrevliga samtal ovanpå ett klimat som närmast kan beskrivas som en överspänd fiolsträng. En suck, ett höjt ögonbryn och menande blickar. Någon som tystar ner med en blick som säger ”nu skärper du dig..”. Det är julafton.

Det är då du ser – älghuvudet! Det är blodigt och har börjat att ruttna och en fluga hoppar runt det med ryckiga rörelser. Det ligger ett älghuvud på bordet och ovanpå det försöker familjen runt bordet få till en mysig julafton.

Ett älghuvud är en metafor som vi på Tuff använder för allt det som ligger i vägen för en bra stämning och ett gott klimat och som vi inte pratar om. Och älghuvuden har vi både hemma och på jobbet.

Exempel på älghuvuden är:

  • Infekterade händelser som t ex ett kontroversiellt beslut eller en förändring.
  • Våra mindre ”snygga” sätt att vara såsom martyr, kritisk och vass eller tyst och hemlig.
  • Ogynnsam dynamik t ex vi och dom dynamik
  • Ogynnsamma förhållningssätt, t ex ”julen suger” eller ”Jag vill egentligen inte vara här”

I den här scenen var det en familjesituation men det kunde lika gärna varit en arbetsgrupp som sitter runt ett bord och tar fram en budget, bestämmer vilka stories som ska in i nästa Sprint eller något helt annat. Oavsett sammanhang och grad av utmaning så kommer älghuvuden alltid vara det främsta hindret för ett effektivt samarbete. Peter Drucker myntade en gång ”Culture eats Strategy for breakfast” och precis så är det.

Det gäller även ”klimatet” inom dig. Hur produktiv och kreativ är du egentligen när du känner dig deppig, låg eller frustrerad och ovanpå det försöker delta i ett möte, närvara vid en familjemiddag? De ogynnsamma klimat som vi går runt med utan att prata om det, tar så extremt mycket energi.

Hur kan man då bära ut sina älghuvuden och skifta klimat?
Det första är att lägga märke till det, ”höra” det. Sedan handlar det om att ta mod till sig, avbryta samtalet om stories eller hur gott mosters sill smakar och helt enkelt, likt barnet i sagan om Kjejsaren utan kläder, konstatera det uppenbara. ”Vi är ju helt uppgivna”, ”Jag upplever att vi är rätt kramptrevliga här”, eller vad nu ert klimat är. Och sedan när det är sagt så handlar det om att orka vara kvar och lyssna på vad det där handlar om.. Vad är det som gör det kramptrevliga, vad kommer det av? Hur skulle vi vilja ha det? Vad behövs för att få till det?

Det här med att urskilja och skifta klimat och kultur är en av de saker som du lär dig i vår Steg 2 träning; ”Tuff ledarskapsträning Steg 2 – att leda grupper”. Förutom det får du massor av verktyg och praktisk träning i hur du kan få ansvar, ägarskap, engagemang och självledarskap att hända i en grupp. Dvs hur du kan frigöra allt det i gruppen istället för att du ska vara den som driver, motiverar etc.

För att gå steg 2 behöver du ha gått Tuff ledarskapsträning Steg 1 – att leda individer. Mer information om våra ledarskapsträning hittar du förstås på vår webbsida under ”ledarskapsträning”: https://tuffledarskapstraning.se/

Titta också gärna på filmen där jag och vår samarbetspartner Joakim Manding Holm från Adaptiv pratar om ”klimatsmarta team” på Agila Sverige 2019. https://agilasverige.solidtango.com/video/klimatsmarta-team-fran-tomma-ritualer-till-agil-sjalvstyrning

Och läs min kollega Lisa Gills blogg ”The taboo in teams why avoiding what’s under the surface is holding you back”:https://medium.com/enspiral-tales/the-taboo-in-teams-why-avoiding-whats-under-the-surface-is-holding-you-back-a7d828fe5c6c

Med det vill jag önska dig en riktigt God jul och ett Gott nytt år (med eller utan älghuvuden på julbordet ?)!

Dela detta: