Min idol är rebellisk, drastisk och utmanande | Tuff Ledarskapsträning

Karin Tenelius Karin Tenelius 30 augusti, 2018

Jag har en ny idol! Det är inte jätteofta samlingen av förebilder utökas, men nu har jag hittat en till.

De flesta av mina idoler har det gemensamt att de är rebelliska, drastiska och utmanar rådande utdaterade paradigm på olika områden. Min idol heter Marianne Saarikko Janson, hon bor i Finland och har byggt upp juristbyrån Fondia som trotsar alla traditioner inom branschen och som blivit Nordens största juristfirma. Jag har ännu inte haft nöjet att träffa henne, men när jag läser artiklar som är späckade med Mariannes utmanande one-liners och pratar med hennes medarbetare här i Stockholm, visar det att ryktet om henne och företaget stämmer. Marianne säger om sin egen bransch: ”Jurister anser sig sitta på mystisk kunskap, det är inte meningen att någon annan ska förstå.” Eller när hon beskriver juristyrket: ”Som värst är det ett gille som sedan 1400-talet idkat inbördes beundran. Men en skyddad struktur kan inte upprätthållas om den är oförenlig med kundens intressen”. Det är ord och inga visor och jag beundrar modet att svära högt i kyrkan.

”Jurister anser sig sitta på mystisk kunskap, det är inte meningen att någon annan ska förstå.”

Tidigare i sin karriär noterade hon att mindre företag ofta inte har råd med juridiska tjänster, något de kan förlora stort på, så Fondias affärsidé bygger på att vara en juridisk partner som mindre organisationer mäktar med ekonomiskt. I linje med det har man digitaliserat så mycket som möjligt för att ta ur kunskapen ur juristernas huvuden och anpassa den för ”själv-användning” så långt det går. Juristernas insatser blir optimerade. Marianne har också utmanat den traditionella bilden av advokatkontor och advokatkultur på en massa sätt. I Fondias lobby möts man av en butler vid en cafédisk. Man tillämpar 40 timmars arbetsvecka – på riktigt, och drar till sig medarbetare som är trötta på konkurrenskultur och normalarbetstid på 70 tim per vecka. En arbetsplats mer anpassad för människor alltså, och som för det goda med sig att kunderna trivs när det inte är så mycket kostymer och prestige. För att citera Marianne igen: ”På Fondia är vi inte rädda för att folk ska skratta åt oss eller tycka att vi är löjliga, det bjuder vi på”. Vill du läsa en hel artikel där Marianne själv berättar om hur hon från en utmanande idé byggt ett företag som omsätter runt 12 miljoner euro läs här.

Eftersom Fondia också besitter spetskompetens inom arbetsrätt har Tuff Ledarskapsträning gått ihop med Fondia och producerar nu effektiva HR-seminarier som handlar både om föreskrifterna om psykosocial arbetsmiljö och hur man skiftar icke-fungerande psykosocial arbetsmiljö. Kontakta oss på info@tuffledarskapstraning.se eller ring oss på 08-446 16 20 så berättar vi mer.  

Dela detta: