Förebilden Jan Wallander - pionjär på nerifråntänk | Tuff Ledarskapsträning

Karin Tenelius Karin Tenelius 31 augusti, 2018

Någon gång på nittiotalet råkade jag se Jan Wallander på ett TV-program på Utbildningsradion där han utvecklade väldigt radikala tankar om ledarskap. Eftersom de rimmade med mina idéer om att ge mer ansvar och befogenheter till medarbetarna spelade jag raskt in avsnittet på en VHS-video och använde det i min undervisning. Jag var för ung för att komma ihåg när Jan Wallander var chef på den stora banken, så när han dök upp i TV-rutan och inspirerade var det en ny bekantskap. Jag visste inte heller att han var pappa till de tidiga idéerna om att avskaffa budgetering och hade skrivit flera böcker om icke-hierarkiska organisationer.

Många år senare hade jag ett udda uppdrag: seminarium om platta organisationer på ett äldreboende där pensionärerna hade en frukostklubb dit de bjöd in talare som intresserade dem. Mitt under mitt föredrag var det någon som frågade: Du måste ju känna till Jan Wallander? – Javisst, svarade jag. – Men han bor ju här! fick jag veta. Jag hann knappt komma hem så hade jag herr Wallander i telefon som hade hört att jag var en arvtagare av samma idéer som han så modigt omsatt decennier tidigare.

Vi kom överens om att träffas, vilket också skedde några veckor senare. Jag fick privilegiet att höra Jans historia om förändringen han genomfört i sin bankorganisation, med alla motgångar och turer. När han slutat minns jag att han sa: – Det är ingen lätt uppgift du tagit dig an, jag avundas dig inte. Världen är inte direkt redo för de här idéerna.

Nu har Jan Wallander gått bort, 96 år gammal. Imponerad och tacksam över det pionjärarbete han gjorde, lite sorgsen över att det inte blev mer uppmärksammat än det blev under hans tid. Jag är så glad att jag fick tillfälle att träffa honom.

Det finns fler modiga företagsledare i Sverige som under åren vågat ta sig an de utmanande processer som föranleder en plattare organisation. Tuff har bl. a. träffat Björn Lundén och Mats Birgersson som bägge vågat tänka och vara radikala i sina respektive bolag med lyckat resultat, också ekonomiskt.

Är du intresserad av hur du kan få din arbetsplats, organisation mer platt och medarbetarstyrd, hör av dig till oss så hjälper vi dig! info@tuffledarskapstraning.se eller tel. 08- 446 16 20.

Läs mer om Jan Wallander här. 

Björn Lundén gäst i podcasten Leadermorphosis

Mats Birgersson – Från konkursmässigt till framgångsrikt exportföretag genom medarbetarstyre

Dela detta: