Hur kan du använda FIRO-modellen för att bli en bra chef | Tuff Ledarskapsträning

Marina Marklund Marina Marklund 31 augusti, 2018

För att nå framgång med ett grupprojekt eller på en arbetsplats så behöver man en bra gruppdynamik och ett effektivt samarbete. Frågan är: Hur kan du som ledare få ditt team att samarbeta bättre i grupp? Det är en fråga som inte alltid är lätt att besvara. Som tur är så finns exempelvis FIRO-modellen som man har använt otroligt effektivt i åratal som en grund för att utveckla sammansvetsade arbetslag. Du må dock undra, vad är det?

Vad är det som får grupper att samarbeta effektivt och vad är FIRO-modellen?

William Schutz forskade kring bland annat detta och formulerade FIRO-modellen (Fundamental Interpersonal Relationship Orientation), där han bland annat konstaterade att graden av öppenhet mellan gruppens medlemmar är avgörande för effektivt samarbete.

Utbildningar med FIRO som utgångspunkt är välkända i Sverige och många ledare både i offentlig och privat sektor har gått kurser som bygger på FIRO-modellen.

UGL – Utveckling Grupp Ledarskap – fokuserar på gruppdynamik och gruppens olika stadier i sin utveckling, i bästa fall mot effektivt samarbete.

THE – The Human Element – är en kurs där individen står i fokus. Den är en djupdykning i självkännedom och självinsikt.

Om du som ledare står och väljer mellan att gå UGL och The Human Element tycker jag att det är vettigt att gå The Human Element först. Man behöver ha koll på sig själv för att kunna leda andra framgångsrikt. Det vore kul att höra vad du som gått dessa utbildningar tycker!

Läs mer om The Human Element här.

Vill du veta mer om vår ledarskapsutbildning?

Vi på Tuff har hjälpt tusentals chefer, projektledare, scrum masters, konsulter m.m. att bli bättre ledare. Vi föreläser regelbundet om olika ledarstilar – självledarskap, tillitsbaserat ledarskap, hållbart ledarskap, agilt ledarskap och givetvis även om FIRO-modellen. Skulle du vilja veta mer om våra kurser och hur vi kan hjälpa dig? I så fall är du varmt välkommen att ta kontakt med oss så hör vi av oss.

Dela detta: