Bli en bra ledare med självinsikt | Tuff Ledarskapsträning

Therese Wallin Therese Wallin 30 augusti, 2018

För att bli en bra ledare så krävs givetvis många olika ledaregenskaper hos dig som person. Det finns dock en ledaregenskap som man sällan nämner men som du måste utveckla om du vill att andra ska uppfatta dig som en bra chef.

Egenskapen som du måste ha för att kunna bli en bra chef

Det är så viktigt att vi nästan gör vad som helst för att behålla kontakten. Precis som Hjalmar Söderberg skrev så är det t.o.m. bättre att vara fruktad än ingenting alls:

Man vill bli älskad,
i brist därpå beundrad, 
i brist därpå fruktad, 
i brist därpå avskydd och föraktad. 
Man vill ingiva människorna något slags känsla. 
Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.

Vi har alla utvecklat olika strategier för att försäkra oss om att få ha kontakt, en del tror att vi behöver vara helt felfria för att få vara med och andra är alltid tillgängliga och kan få svårt att säga nej. En annan strategi är att börja styra och ställa med andra och på så sätt försöka göra sig behövd. Vi är oftast helt omedvetna om hur det här styr oss. Paradoxalt nog så är de här strategierna, som vi en gång i tiden uppfann i syfte att försäkra oss om att få behålla kontakt, oftast det som idag hindrar oss, inte minst i rollen som ledare. Det är när vi hamnar i våra försvar som vi är som mest irriterande och svårast att vara med.

Därför är självinsikt en viktig del i ett bra ledarskap

När vi i stället vågar släppa garden och visa oss sårbara, visa den rädsla, oro eller kanske ledsamhet som gömmer sig bakom masken, blir vi autentiska och därmed lätta att var med. Så om du som ledare vågar säga som det egentligen är så kommer dina medarbetare känna respekt och välvilja gentemot dig. Dessutom ökar sannolikheten att de också vågar visa sig bakom sina masker. Det är först då som något nytt kan skapas i mötet. Så nästa gång du tänker ”snart kommer de på mig”, fundera på vad som är mest sant för dig just nu och prova att säg något om det!

Bli en bra ledare med Tuff Ledarskapsutbildning

Här på Tuff så erbjuder vi dig att delta i vår ledarskapsutbildning. I flera år så har vi lärt ut olika ledarskapsteorier och tränat upp människor i olika ledarstilar. Vi kan lära dig hur du blir bättre på att motivera ditt team, hur du kan kommunicera bättre, hur du bygger en bra arbetsmiljö, etc. Vi kommer givetvis också att hjälpa dig med det som har diskuteras ovan, dvs. hur man utvecklar en bättre självinsikt.

Vill du veta mer om vår kurs Tuff Ledarskapsträning Steg 1?

Tuff ledarskapsträning steg 1

 

Vill du komma i kontakt med oss? Hör gärna av dig.