Bli en bra ledare med självinsikt | Tuff Ledarskapsträning

Therese Wallin Therese Wallin 30 augusti, 2018

Självinsikt – egenskapen du måste ha för att bli en bra chef

Att vara i relation med andra människor är fundamentalt och faktiskt livsviktigt för oss. Det är så viktigt att vi nästan gör vad som helst för att behålla relationen/kontakten. Precis som Hjalmar Söderberg säger så är det tom bättre att vara fruktad än att inte vara i relation alls…

Man vill bli älskad,
i brist därpå beundrad, 
i brist därpå fruktad, 
i brist därpå avskydd och föraktad. 
Man vill ingiva människorna något slags känsla. 
Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.

Vi har alla utvecklat olika strategier för att försäkra oss om att få ha kontakt, en del tror att vi behöver vara helt felfria för att få vara med och andra är alltid tillgängliga och kan ha svårt att säga nej. En annan strategi är att börja styra och ställa med andra och på så sätt försöka göra sig behövd. Vi är oftast helt omedvetna om hur det här styr oss. Paradoxalt nog så är de här strategierna, som vi en gång i tiden uppfann i syfte att försäkra oss om att få behålla kontakt, oftast det som idag hindrar oss, inte minst i rollen som ledare. Det är när vi hamnar i våra försvar som vi är som mest irriterande och svårast att vara med.

Därför är självinsikt en viktig del i ett bra ledarskap

När vi i stället vågar släppa garden och visa oss sårbara, visa den rädsla, oro eller kanske ledsamhet som gömmer sig bakom masken, blir vi autentiska och därmed lätta att var med. Så om du som ledare vågar säga som det egentligen är så kommer dina medarbetare känna respekt och välvilja gentemot dig. Dessutom ökar sannolikheten att de också vågar visa sig bakom sina masker. Det är först då som något nytt kan skapas i mötet. Så nästa gång du tänker ”snart kommer de på mig”, fundera på vad som är mest sant för dig just då och prova att säga något om det!

Bli en bra ledare med Tuff Ledarskapsutbildning

I vår ledarskapsutbildning utvecklar du din självinsikt och förmåga att vara autentisk och ärlig. I över tjugo år har vi tränat chefer och ledare i de förmågor som behövs för att frigöra andra människors potential, motivation och ansvarsförmåga. Självinsikt är alltid första steget. När vi blir medvetna om våra tendenser, sidor och fallgropar kan vi börja välja att göra på nya sätt.

Vill du veta mer om vår kurs Tuff Ledarskapsträning – Steg 1?

Tuff ledarskapsträning steg 1

Vill du komma i kontakt med oss? Hör gärna av dig!

Dela detta: