Därför är självinsikt så viktigt för dig som chef | Tuff Ledarskapsträning

Therese Wallin Therese Wallin 30 augusti, 2018

Att ha kontakt med människor är fundamentalt och faktiskt livsviktigt för oss.

Det är så viktigt att vi nästan gör vad som helst för att behålla kontakten. Precis som Hjalmar Söderberg skrev så är det t.o.m. bättre att vara fruktad än ingenting alls:

Man vill bli älskad,
i brist därpå beundrad, 
i brist därpå fruktad, 
i brist därpå avskydd och föraktad. 
Man vill ingiva människorna något slags känsla. 
Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.

Vi har alla utvecklat olika strategier för att försäkra oss om att få ha kontakt, en del tror att vi behöver vara helt felfria för att få vara med och andra är alltid tillgängliga och kan få svårt att säga nej. En annan strategi är att börja styra och ställa med andra och på så sätt försöka göra sig behövd. Vi är oftast helt omedvetna om hur det här styr oss. Paradoxalt nog så är de här strategierna, som vi en gång i tiden uppfann i syfte att försäkra oss om att få behålla kontakt, oftast det som idag hindrar oss, inte minst i rollen som ledare. Det är när vi hamnar i våra försvar som vi är som mest irriterande och svårast att vara med.

Det är därför som självinsikt är så viktigt för att vara en bra chef.

När vi istället vågar släppa garden och visa oss sårbara, visa den rädsla, oro eller kanske ledsamhet som gömmer sig bakom masken, blir vi autentiska och därmed lätta att var med. Så om du som ledare vågar säga som det egentligen är så kommer dina medarbetare känna respekt och välvilja gentemot dig. Dessutom ökar sannolikheten att de också vågar visa sig bakom sina masker och då i det mötet kan något nytt skapas. Så nästa gång du tänker ”snart kommer de på mig”, fundera på vad som är mest sant för dig just nu och prova att säg något om det!

Bland annat det här får man träna på i vår utbildning Tuff Ledarskapsträning Steg 1, läs mer om kursen här: 

Tuff ledarskapsträning steg 1

Vill du komma i kontakt med oss? Maila på info@tuffledarskapstraning.se eller tel. 08-446 16 20.